Jag kan faktiskt minnas frihetskänslan när jag för första gången bar med mig min splitternya NMT-mobil utanför lägenheten. Den moderna tekniken hade möjliggjort att jag, t o m i min skruttiga gamla Volvo, kunde bli nådd via ett enkelt (men sagolikt dyrt) telefonsamtal. Det var tidigt 90-tal och den mobila revolutionen hade inletts.
Telefonkioskernas framtid var räknad och inom kort tävlades det hårt om att få ned storleken på mobiltelefonen. Men en mobiltelefons enda funktion var, och förblev länge, endast att förmedla ett samtal mellan en person och en annan, ingenting annat. Sedan kom SMS, MMS, mobilkamera, mobilspel, wifi etc och användningsområdena utökades allt mer.
Idag har vi s.k smartphones i form av t ex Android-telefoner och iPhone. Gemensamt för dessa är att de i princip är små bärbara datorer. Spelen i dem matchar de häftigaste bärbara spelkonsollerna och kamerorna är i klass med digitalkameror. Dessutom kan de oändligt mycket mer än vad en hemdator kunde då mobiltelefonen var ung!
För den som varit med sedan allt började kan det onekligen kännas som att man ibland vill ”backa bandet” för att få lite distans. Inom vilket annat område har den tekniska utvecklingen gått lika fort?
Av just denna anledning kanske detta tillbehör kan kännas lite lockande? För dryga hundralappen får man en bit plast som är tidstypiskt formad som en gammal ”tegelstens-mobil” att placera sin nuvarande, betydligt smidigare, mobiltelefon inuti. Klick! Tegelstenen är tillbaka!

Kommentarer

Tegelstenen är tillbaka! — 1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *