Inget tips eller spel idag, tänkte däremot klämma in ett litet kåseri istället:

Till skillnad från min fru så har jag verkligen inte växt upp med hästar (hon var däremot ”en riktig hästtjej” från unga år). Nä, själv har jag nog i alla år varit så ointresserad av hästar som man bara kan vara! Datorer, musik, film mm har upptagit mitt intresse istället…

Det totala ointresset höll faktiskt i sig i nära 35 år, tills min granne intresserade mig för att spela på trav. I början hakade jag på utan att fatta mer än att ”siffrorna skulle gå in” på lördagarna…

Men då jag såg hästarna i TV-rutan väcktes tydligen något i mig. Jag började fråga min fru (som ju så klart kunde en hel del om hästar sedan tidigare) den ena frågan efter den andra:
– ”Är det bättre för en häst om man gör si eller så?” …eller:
– ”Hur tänker hästen om dom gör si?” …och:
– ”Varför kan man inte göra si om man ändå gjort så…”
…etc, etc….

Och detta var alltså innan vi skaffat häst själva! Jag ställer förstås fortfarande frågor men de är nu lite mer allmänna, dessutom är det ju inte travhästar vi har. Men jag har alltid, från det att intresset väcktes, varit intresserad av hästen som individ och framför allt dess personlighet.

Faktum är att hur hästar tänker är nog det mest återkommande temat i mina frågor till min kära fru. Tyvärr kan hon inte svara på alltför många av dem, eftersom hon så klart inte heller vet. Vi kan ju bara gissa oss till många av svaren, tyvärr…

Så, när jag på V75-lördagarna ser hästar som t ex Järvsöfaks, Commander Crowe, Torvald Palema, Maharajah, etc så tänker jag inte enbart på deras exteriör och hur de prestererar, utan även på hur dessa ”elitidrottare” tänker i loppen. Tänker hästar precis som människor när de springer ett lopp, eller tänker de instinktvis som om de springer i en flock? Eller kanske på något annat sätt, som vi inte vet om..?

Om ändå hästar kunde tala… då skulle jag slutligen få veta allt det jag vill veta! Men istället så får vi nog fortsätta tolka våra fåordiga, fyrfota vänner med en blandning av fantasi och kunskap…


Kommentarer

Om hästar kunde tala — Inga kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *