Då ingen startanmälan till STC kommit in på ett tag nu, så jag bestämde mig helt enkelt för att kolla upp om något hänt… Döm om min förvåning då jag upptäckte att Star Brodde inte kan tävla pga dopning! Jag ska här försöka återge vad som hänt, även om jag givetvis inte kan utge mig för att vara sakkunnig i frågan:
Kortisonpreparat har använts på hästar i över 30 år av veterinärer över hela världen. Vi i Sverige har tidigare haft 28 dagar startkarens vid bl a behandling av stora leden i bakknän.
Den 6 april behandlades Star Brodde med kortison i sina bakknän av Roger Perssons veterinär.
Den 12 april går STC ut med en varning för detta kortisonpreparat som kan uppvisa depåeffekter (dvs effekten lagras under en tid i kroppen). Nya analysmetoder, som togs i bruk 1 januari i år, kan dessutom påvisa detta på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.
Strax efter STC’s varning visar det sig därmed, föga överraskande, att flertalet hästar hos olika tränare i Sverige uppvisar positiva testresultat, om än i extremt små mängder, lång tid efter avslutade behandlingar.
Mängden kortison som den nya analysmetoden snappar upp är i storleksordningen nanogram (0,001 mikrogram) och har ingen inverkan på hästarnas prestation. Men STC väljer ändå att inte vika en tum från sin nolltolerans, trots att detta nu ställer till det rejält för en stor mängd tränare i hela landet.
Detta har alltså medfört att Star Brodde fått stå över tävlandet. En planerad start den 14 maj är struken, och ett dopingtest väntar den 20 maj och därefter varannan vecka tills alla spår av kortisonet gått ur kroppen…
Själv mår Star Brodde finfint, men ingen vet alltså när han kan tävla igen. Mycket tråkigt för både Roger Persson och alla oss delägare…
För den intresserade finns rejält med läsning här:

Roger Persson: ”Kortisondopningen” är tillverkad av STC
Markus Myron (projektledare RIXallsvenskan): Kortison och Star Brodde
STC svarar: STC förklarar kortisonbehandlingar
Roger Persson: Mina åsikter i kortisonskandalen står fast
Ur Travronden: Karenstiderna och djurskyddet


Kommentarer

Star Brodde dopad? — 2 kommentarer

  1. ojdå,! det hade jag ingen koll på.
    Det var bra och tydlig info. Kan inte vänta sig annat från ett proffs ;o)

    Men jag undrar jag om det inte är bra med en vilopaus för honom, tagen rätt hårt tidigt, täta starter direkt, tveksam återhämtning både för huvud och kropp, och med flera galopper sätter det sig på huvudet.

    Behöver kanske komma ifrån lite?. Han har ju inte sett så där himla bra ut (och därmed också kortisonbehandling är väl isf också ett tecken på det) Så vi får hoppas att det bara gynnar hästen, vilket jag tror =)

    • Precis vad jag och fru’n min just satt och pratade om! Som travhäst är ju ”lotten” hård träning i tidig ålder, tyvärr. Att man redan efter tre starter kortisonbehandlar känns förstås trist, men tyvärr vet vi ju inte så mycket om anledningen. Det kan t ex kanske handla om någon medfödd defekt etc..?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *